Carregant esdeveniment

« All Events

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

La ciència del Nadal

12/12/2017

12 desembre, 2017 @ 6:30 pm - 8:00 pm

Trobada al Gran Saló – Entre el fum i el color de la ciència

 

De l’espontaneïtat a l’accident, de la casualitat i la causalitat. La ciència apareix del no res ara fa 800.000 anys amb el descobriment del foc per part del nostre parent llunyà, l’homo erectus.

 

El divulgador científic Dani Jiménez traça a l’Hostal Clementina les grans fites històriques que han marcat un abans i un després en la història de la ciència.

 

El televisiu explica que amb les primeres fogueres neix el llenguatge parlat. I aquest evoluciona fins a l’oratòria de l’Antiga Grècia on Aristòtil teoritzà sobre els objectes greus establint una primera relació entre la velocitat i la densitat.

 

De la física aristotèlica a la metafísica dels alquimistes de l’època medieval a la ciència creativa de Leonardo Da Vinci passant pel pare de la ciència moderna, Galileu Galilei, fins arribar al relativisme d’Einstein.

 

La ciència ha estat la única disciplina al llarg de la història que ha buscat i ha intentat donar explicacions estudiades del per què de les coses; de tots els fenòmens, siguin quins siguin com, per exemple, ara que ve Nadal, l’estel de Betlem. Sense cap determinació concloent els científics astrònoms situen una supernova, el cometa Halley o una estranya conjunció dintre Júpiter i Saturn o, fins i tot, una simple coincidència com el que realment va passar d’allò que relata la Bíblia.

 

Durant la Trobada a l’Hostal Clementina en Dani Jiménez va fer experiments per a grans i petits que anaven acompanyant les seves explicacions com tot un espectacle de fum i color, com molts dels descobriments científics que, al llarg de la història, han estat marcats pel fum del dubte i el color de l’alegria de la descoberta.

 

Al final de la trobada un col·loqui de ciència i programes divulgatius emesos a la televisió van servir d’excusa per prendre unes cerveses i sucs de clementina acompanyats d’uns dolços nadalencs.

 

 

Més enllà dels avenços científics que s’han produït en tota la història, el que ha contribuït decisivament a què la ciència i la tecnologia ens hagin proporcionat els nivells de benestar que gaudim avui en dia és el fet que tot el coneixement científic, especialment a partir de Robert Boyle (científic del segle XVII), va comunicar-se i a compartir-se.

 

Efectivament, de res no serveix saber si aquest coneixement no arriba a mans d’altres persones per aplicar-lo o fer-lo créixer.

 

Clarament, la comunicació juga un paper clau en tot procés de coneixement.

Detalls

Data:
12 desembre, 2017
Hora:
6:30 pm - 8:00 pm
esdeveniment Category: